Ja se çfarë ka ndodhur këtë javë në fushën e teknologjisë

Teknologji

Çfarë jave ishte kjo që lamë pas! 

AI (Inteligjenca Artificiale)

 • Bill Gates publikoi një letër prej 7 faqesh për AI dhe parashikimet e tij për të ardhmen e saj. Ai e përshkroi zhvillimin e inteligjencës artificiale si përparimin më të rëndësishëm teknologjik në dekada, duke thënë se do të ndryshojë mënyrën se si njerëzit punojnë dhe komunikojnë.
 • Google heq listën e pritjes për chatbotin e tyre të kërkimit, Bard.
 • Adobe lëshon versionin beta të Firefly, i cili është një mjet gjenerues i inteligjencës artificiale për krijuesit që janë trajnuar për përmbajtje të licencuar ose jashtë të drejtës së autorit.
 • NVIDIA publikoi një grup të zgjeruar shërbimesh të reja gjeneruese të AI, si BioNeMo, që përshpejton fazat më të kushtueshme dhe kohëzgjatëse të zbulimit të ilaçeve.
 • Microsoft ka bërë dy njoftime: i pari është lëshimi i Bing Image Creator, i cili mundësohet nga një version i avancuar i DALL·E. Njoftimi i dytë është se versioni paraprak i GPT-4 tani është i disponueshëm në Shërbimin Azure OpenAI.
 • Filiali i Microsoft Nuance Communications njoftoi për një aplikacion për shënimet klinike për punonjësit e kujdesit shëndetësor të mundësuar nga inteligjenca artificiale.
 • Microsoft prezanton Copilot 365, një chatbot i mundësuar nga GPT-4. Ai ndihmon përdoruesit e Word, Excel, PowerPoint dhe Outlook në gjenerimin e dokumenteve, emaileve, prezantimeve dhe më shumë.
 • Një grup studiuesish nga SHBA-ja, Kanadaja dhe Kina ndërthurën një motorr zbulimi të ilaçeve të fuqizuar nga AI me Alphafold, modeli i Google që mund të parashikojë strukturën 3d të proteinave. Ata arritën të përdorin këto dy sisteme të AI për të identifikuar një molekulë të re që mund të jetë kandidate për trajtimet e kancerit brenda 30 ditëve.
 • ChatGPT i OpenAI u çaktivizua përkohësisht për shkak të një gabimi që lejoi disa përdorues të shihnin titujt e historive të bisedave të përdoruesve të tjerë, të cilat u shfaqën në shiritin anësor të historisë së përdoruesve.
 • Kina mund të preferojë që TikTok të mbyllet dhe ndalohet sesa të bjerë në duart e SHBA.

Kripto

 • Magic Eden, një nga platformat më të mëdha NFT, lançoi një treg Bitcoin për artefakte dixhitale.
 • Sipërmarrësi kripto, Justin Sun dhe tetë të famshëm, duke përfshirë aktoren Lindsay Lohan, reperin Soulja Boy dhe influencuesin Jake Paul, janë akuzuar për promovimin e paligjshëm të dy kriptovalutave, Tronix dhe BitTorrent, dhe për dështimin për të zbuluar se ishin paguar për ta bërë këtë nga Securities dhe Komisioni i Shkëmbimit (SEC).
 • Senatori Ted Cruz propozoi një projekt-ligj për të ndaluar një monedhë dixhitale të bankës qendrore (CBDC) në SHBA, duke përmendur shqetësimet e privatësisë dhe mbikëqyrjes. Ndryshe nga kriptovalutat e decentralizuara, CBDC-të lëshohen nga entitete qendrore si bankat qendrore dhe janë të centralizuara.
 • Rënia e bankave kripto-miqësore Signature Bank dhe Silvergate Capital ka bërë që firmat e kriptove të kërkojnë shërbime bankare nga bankat zvicerane, të cilat e kanë tregtuar veten si një qendra kriptoje me rregullore solide.