NVIDIA zbulon modele dhe shërbime gjenerues të AI për të avancuar kërkimin dhe zhvillimin e shkencave të jetës

Teknologji

Pjesë e Fondacioneve NVIDIA AI, shërbimi i ri BioNeMo përshpejton Kërkimin e Shkencave të Jetës, Zbulimin e Barnave dhe Inxhinierinë e Proteinave. NVIDIA njoftoi një grup të zgjeruar shërbimesh gjeneruese të AI për personalizimin e modeleve të bazës së AI për të përshpejtuar krijimin e proteinave dhe terapive të reja, si dhe kërkime në fushat e gjenomisë, kimisë, biologjisë dhe dinamikës molekulare.

“Fuqia transformuese e inteligjencës artificiale gjeneruese premton shumë për shkencën e jetës dhe industrinë farmaceutike,” tha Kimberly Powell, nënkryetare e kujdesit shëndetësor në NVIDIA. “Bashkëpunimi i gjatë i NVIDIA me pionierët në këtë fushë ka çuar në zhvillimin e Shërbimit Cloud BioNeMo, i cili tashmë po shërben si një laborator për zbulimin e ilaçeve të AI. Ai siguron modele të trajnuara paraprakisht dhe lejon personalizimin e modeleve me të dhëna pronësore që i shërbejnë çdo faze të zbulimit të barnave, duke ndihmuar studiuesit të identifikojnë objektivin e duhur, të dizejnojnë molekulat dhe proteinat dhe të parashikojnë ndërveprimet e tyre në trup për të zhvilluar kandidatin më të mirë të ilaçit.

Amgen midis përdoruesve të hershëm

Amgen, një nga kompanitë kryesore të bioteknologjisë në botë, tashmë po përdor shërbimin për të çuar përpara përpjekjet e saj kërkimore dhe zhvillimore.

“BioNeMo po përshpejton qasjen tonë ndaj zbulimit të biologjisë,” tha Peter Grandsard, drejtor ekzekutiv i Biologics Therapeutic Discovery, Qendra për Përshpejtimin e Kërkimit nga Inovacionit Dixhital në Amgen. “Me të, ne mund të paratrajnojmë modele të mëdha për biologjinë molekulare, duke na mundësuar të eksplorojmë dhe zhvillojmë proteina terapeutike për gjeneratën e ardhshme të mjekësisë.”

Shërbimi BioNeMo Cloud është miratuar nga kompanitë e zbulimit të barnave, duke përfshirë Evozyne dhe Insilico Medicine.

Modelet gjeneruese të inteligjencës artificiale mund të identifikojnë me shpejtësi molekulat e mundshme të ilaçeve. Të trajnuar në grupe të dhënash në shkallë të gjerë të molekulave të vogla, proteinave, sekuencave të ADN-së dhe ARN-së, këto modele mund të parashikojnë strukturën 3D të një proteine dhe sa mirë do të lidhet një molekulë me një proteinë të synuar.

BioNeMo tani ka gjashtë modele të reja të optimizuara, me burim të hapur. Ato përfshijnë:

AlphaFold2: Një model i të mësuarit të thellë që redukton kohën që duhet për të përcaktuar strukturën e një proteine nga vite në minuta apo edhe sekonda, vetëm duke përdorur sekuencën e saj aminoacide, të zhvilluar nga DeepMind dhe tashmë e përdorur nga mbi një milion studiues.

DiffDock: Për të ndihmuar studiuesit të kuptojnë se si një molekulë ilaçi do të lidhet me një proteinë të synuar, ky model parashikon orientimin 3D dhe ndërveprimin e lidhjes së molekulave të vogla me saktësi të lartë dhe efikasitet llogaritës.

ESMFold: Ky model i parashikimit të strukturës së proteinave, duke përdorur modelin e gjuhës proteinike ESM2 të Meta AI, mund të vlerësojë strukturën 3D të një proteine të bazuar në një sekuencë të vetme aminoacide, pa kërkuar shembuj të disa sekuencave të ngjashme.

ESM2: Ky model përdoret për të nxjerrë përfundimet e përfaqësimeve makinerike të proteinave të cilat janë të dobishme për detyrat si parashikimi i strukturës së proteinave, parashikimi i vetive dhe bashkimi molekular.

MoFlow: Ky model i kimisë gjeneruese krijon molekula nga e para, duke krijuar struktura të ndryshme kimike për terapeutikë të mundshëm.

ProtGPT-2: Ky model gjeneron sekuenca të reja proteinash për të ndihmuar studiuesit të hartojnë proteina me struktura, veti dhe funksione unike.

Shërbimi BioNeMo i bën këto modele gjeneruese të AI-së lehtësisht të aksesueshme përmes një ndërfaqeje të bazuar në shfletues për konkluzionet ndërvepruese dhe vizualizimin e strukturës së proteinave. 

NVIDIA