Letra e Bill Gates për AI (Inteligjenca Artificiale)

Teknologji

Gjatë jetës sime, kam parë dy demonstrime të teknologjisë që më goditën si revolucionare.

Hera e parë ishte në vitin 1980, kur u njoha me një ndërfaqe grafike të  përdoruesit—paraardhësi i çdo sistemi operativ modern, përfshirë Windows. U ula me personin që më kishte treguar demonstrimin, një programues brilant i quajtur Charles Simonyi, dhe menjëherë filluam të shkëmbenim stuhi idesh për të gjitha gjërat që mund të bënim me një qasje kaq miqësore për përdorimin e kompjuterit. Charles përfundimisht iu bashkua Microsoft-it, Windows u bë shtylla kurrizore e Microsoft dhe idetë që shkëmbyem pas atij demonstrimi ndihmuan në përcaktimin e axhendës së kompanisë për 15 vitet e ardhshme.

Surpriza e dytë e madhe erdhi vetëm vitin e kaluar. Unë jam takuar me ekipin e OpenAI që nga viti 2016 dhe jam impresionuar nga përparimi i tyre i qëndrueshëm. Në mesin e vitit 2022, isha aq i emocionuar për punën e tyre, saqë u dhashë atyre një sfidë: të trajnoni një inteligjencë artificiale për të kaluar një provim të biologjisë së avancuar. Bëjeni të aftë për t’iu përgjigjur pyetjeve për të cilat nuk është trajnuar në mënyrë specifike. (Zgjodha AP Bio sepse testi është më shumë se një përsëritje e thjeshtë e fakteve shkencore—ai ju kërkon të mendoni në mënyrë kritike për biologjinë.) Nëse mund ta bëni këtë, thashë, atëherë do të keni bërë një zbulim të vërtetë.

Mendova se sfida do t’i mbante të zënë për dy ose tre vjet. Ata e përfunduan atë në vetëm disa muaj.

Në shtator, kur u takova përsëri me ta, pashë me frikë teksa ata i bënin GPT, modelit të tyre të AI, 60 pyetje me zgjedhje të shumëfishta nga provimi i AP Bio. GPT shkroi përgjigje të jashtëzakonshme për gjashtë pyetje të hapura nga provimi. GPT mori një 5, rezultatin më të lartë të mundshëm.

Pasi kaloi testin, ne i bëmë një pyetje joshkencore: “Çfarë i thoni një babai me një fëmijë të sëmurë?” Ai shkroi një përgjigje të zhytur në mendime që ishte ndoshta dhe më e mirë nga sa do të kishim dhënë shumica prej nesh. E gjithë përvoja ishte mahnitëse.

E dija se sapo kisha parë përparimin më të rëndësishëm në teknologji që nga ndërfaqja grafike e përdoruesit.

Kjo më frymëzoi të mendoj për të gjitha gjërat që Inteligjenca Artificiale mund të arrijë në 5 deri në 10 vitet e ardhshme.

Zhvillimi i Inteligjences Artificiale është po aq themelor sa krijimi i mikroprocesorit, kompjuterit personal, internetit dhe telefonit celular. Do të ndryshojë mënyrën se si njerëzit punojnë, mësojnë, udhëtojnë, marrin kujdes shëndetësor dhe komunikojnë me njëri-tjetrin. Industri të tëra do të riorientohen rreth tij. Bizneset do të dallohen nga sa mirë e përdorin atë.

Filantropia është puna ime me kohë të plotë këto ditë dhe kam menduar shumë se si – përveçse t’i ndihmojë njerëzit të jenë më produktivë – Inteligjenca Artificiale mund të zvogëlojë disa nga pabarazitë më të këqija në botë. Globalisht, pabarazia më e madhe është në shëndet: 5 milionë fëmijë nën moshën 5 vjeç vdesin çdo vit. Kjo është më pak nga dy dekada më parë, por është ende një numër tronditës. Pothuajse të gjithë këta fëmijë kanë lindur në vendet e varfra dhe vdesin nga shkaqe të parandalueshme si diarreja ose malaria. Është e vështirë të imagjinohet një përdorim më i mirë i AI-ve sesa shpëtimi i jetëve të fëmijëve.

Unë kam menduar shumë se si AI mund të zvogëlojë disa nga pabarazitë në botë.

Në Shtetet e Bashkuara, mundësia më e mirë për reduktimin e pabarazisë është përmirësimi i arsimit, veçanërisht duke u siguruar që studentët të kenë sukses në matematikë. Provat tregojnë se zotërimi i aftësive themelore matematikore i vendos studentët në rrugën për sukses, pavarësisht se çfarë karriere zgjedhin. Por arritjet në matematikë po bien në të gjithë vendin, veçanërisht për studentët zezakë, latinë dhe ata me të ardhura të ulëta. Inteligjenca artificiale mund të ndihmojë në ndryshimin e këtij trendi.

Ndryshimi i klimës është një çështje tjetër ku jam i bindur se AI mund ta bëjë botën më të mirë. 

Me pak fjalë, jam i emocionuar për ndikimin që do të ketë AI në çështjet mbi të cilat punon Fondacioni Gates, dhe fondacioni do të ketë shumë më tepër për të thënë rreth AI në muajt e ardhshëm. Bota duhet të sigurohet që të gjithë – dhe jo vetëm njerëzit që janë të pasur – të përfitojnë nga inteligjenca artificiale. Qeveritë dhe filantropia do të duhet të luajnë një rol të madh për të siguruar që ajo të reduktojë pabarazinë dhe të mos kontribuojë në të. Ky është prioriteti për punën time në lidhje me AI.

Gates notes