TikTok ndalohet në Mbretërinë e Bashkuar

MishMash

Aplikacioni i mediave sociale TikTok është vendosur të ndalohet në telefonat dhe pajisjet e tjera të përdorura nga ministrat e qeverisë dhe nëpunësit civilë për arsye sigurie.

Nuk ka pasur asnjë koment zyrtar – por Ministri i Sigurisë Tom Tugendhat i kishte kërkuar Qendrës Kombëtare të Sigurisë Kibernetike që të shqyrtonte çështjen.

TikTok ka mohuar me forcë akuzat se i dorëzon të dhënat e përdoruesve qeverisë kineze.

Qeveria ka qenë nën presionin e deputetëve të lartë për të ndjekur Shtetet e Bashkuara dhe Komisionin Evropian në ndalimin e aplikacionit.

SHBA e ndaloi TikTok nga pajisjet zyrtare në dhjetor dhe Komisioni ndoqi shembullin muajin e kaluar.

Kanadaja dhe Belgjika kanë ndërmarrë veprime të ngjashme.

Në fillim të kësaj jave, kryeministri tha se Mbretëria e Bashkuar do të “shikojë se çfarë po bëjnë aleatët tanë”.

TikTok tha se ndalimet ishin bazuar në “frika të gabuara dhe në dukje të nxitura nga gjeopolitika më e gjerë”, duke shtuar se do të ishte “i zhgënjyer nga një lëvizje e tillë” në MB.

Parlamenti i Mbretërisë së Bashkuar mbylli llogarinë e tij TikTok gushtin e kaluar. Faqja e Downing Street TikTok nuk është përditësuar që kur Boris Johnson u largua nga detyra në shtator të vitit të kaluar, por të tjerët, duke përfshirë Sekretarin e Energjisë, Grant Shapps, i kanë përditësuar faqet e tyre kohët e fundit.

Të mërkurën, Sekretarja e Shkencës dhe Teknologjisë, Michelle Donelan, e cila gjithashtu ka një llogari në TikTok, u tha deputetëve se publiku mund të vazhdojë të përdorë aplikacionin.

Ajo tha: “Është absolutisht një zgjedhje personale. Por për shkak se ne kemi ligjet më të forta për mbrojtjen e të dhënave në botë, ne kemi besim se publiku mund të vazhdojë ta përdorë atë.”

Në vitin 2022, TikTok u bë aplikacioni më i shkarkuar në botë.