Pse është i rëndësishëm përdorimi i një VPN-je?

Teknologji

A keni përdorur ndonjëherë WiFi falas në një kafene? Ose ndoshta keni përdorur rrjetin e internetit të punës për të hyrë në llogarinë tuaj bankare. Shumë nga aktivitetet tona të përditshme, si puna, studimi, bankat dhe detyra të tjera të rëndësishme, tani kryhen online. Mbrojtja e privatësisë tuaj në internet është më e rëndësishme se kurrë për të parandaluar publikimin e informacioneve të ndjeshme. Për fat të mirë, ju mund të rrisni aftësinë tuaj për të qëndruar të sigurt duke u lidhur me internetin përmes përdorimit të një rrjeti privat virtual (VPN).

Së pari duhet të kuptoni se çfarë është një VPN dhe si funksionon.

Çfarë është VPN dhe si funksionon?

Një rrjet privat virtual është një server që siguron një lidhje të sigurt midis një përdoruesi të internetit dhe vetë internetit. Kur hyni në ueb përmes një VPN-je, vendndodhja dhe identiteti juaj mbrohet nga faqja e internetit që po vizitoni. Ajo që do të shihet do të jetë informacioni nga serveri i VPN.

Për shembull, nëse do të hyja në internet përmes një VPN-je të vendosur në Mbretërinë e Bashkuar, kjo do të ishte vendndodhja ime. Përveç fshehjes së vendndodhjes, VPN-ja gjithashtu mund të fshehë identitetin tim. Kjo është në thelb ajo që bën një VPN.

VPN ju lejon të thyeni gjeo-kufizimet


Shërbimet më të njohura të transmetimit përfshijnë teknologji gjeo-bllokuese. Për shembull, vende të caktuara ndalojnë përdorimin e Netflix, Hulu dhe Sling TV. Kjo tregon se qasja në disa përmbajtje mund të kufizohet në varësi të vendit ku ndodheni, gjë që ju pengon të maksimizoni abonimin tuaj. Përdorimi i një VPN-je ju lejon të kapërceni këtë kufizim dhe të transmetoni pothuajse gjithçka që dëshironi të shikoni nga kudo.

VPN siguron shfletimin në rrjetet publike


Wi-Fi publik është përgjithësisht pa kosto dhe i aksesueshëm gjerësisht, por vjen me një sërë rreziqesh sigurie, si sulmet e viruseve dhe shkeljet e të dhënave. Është krejtësisht i pasigurt për përdorim nga individë dhe biznese për shkak të këtyre rreziqeve të sigurisë.

Në shumë situata, është e vështirë t’i rezistosh përdorimit të Wi-Fi publik falas, veçanërisht nëse po udhëton ose jeton në një zonë ku pagesa për një lidhje private në internet do të ishte shumë e shtrenjtë. VPN mund t’ju ndihmojë në këto situata duke maskuar identitetin tuaj kur lidheni me një Wi-Fi publik.

VPN siguron qasje në bibliotekën më të gjerë të lojërave


Përdoruesit kanë më shumë alternativa për të hyrë në shërbimet e lojërave, veçanërisht kur bëhet fjalë për shërbimet e lojërave cloud. Disa VPN mund t’ju lejojnë të përdorni lojëra që janë të aksesueshme jashtë rajonit tuaj, në varësi të ofruesve të internetit.

Po kështu, disa vende i ndalojnë videolojërat për shkak të natyrës së tyre grafike. VPN mund t’ju ndihmojë të kapërceni këto kufizime.

Zbuloni fuqinë e anonimitetit me VPN


Përdoruesit e VPN-së janë të lirë të shfletojnë në ueb duke përdorur servera të ndryshëm gjeografikë. Në këtë metodë, trafiku juaj i internetit ridrejtohet përmes një kanali virtual të koduar dhe aktiviteti juaj i internetit nuk është më i lidhur me ju dhe adresën tuaj IP aktuale, por më tepër me IP-në e serverit VPN.

Shumica e kompanive VPN gjithashtu i përmbahen rreptësisht politikave pa regjistrim, që do të thotë se aktiviteti juaj dhe historia e shfletimit janë plotësisht anonime dhe trajtohen sikur të mos kishin ndodhur kurrë. Duke pasur këtë, ju mund të siguroheni që faqet e internetit, tregtarët, platformat e transmetimit, qeveritë dhe kriminelët kibernetikë të mos mund të gjurmojnë aktivitetet tuaja në internet ose të përcaktojnë se ku ndodheni fizikisht.

Siguroni lidhjen tuaj të punës në distancë me VPN


Gjatë pandemisë Covid, ne pamë një rritje drastike të punëve remote dhe ajo do të vazhdojë të luajë një rol të rëndësishëm në shumë industri për shumë kohë. Megjithatë, ekzistojnë rreziqe sigurie që lidhen me aksesin në distancë. Përdorimi i lidhjeve të internetit të shtëpisë nga punonjësit ose Wi-Fi publik mund t’i ekspozojë të dhënat e kompanisë ndaj sulmuesve të jashtme.

VPN-të janë në gjendje t’i rregullojnë këto probleme dhe të krijojnë një lidhje të sigurt.

Sidoqoftë, mbani në mend se jo të gjitha faqet e internetit dhe aplikacionet mund të jenë të aksesueshme përmes lidhjeve VPN. Gjithashtu, përdorimi i një VPN është i ndaluar në disa vende, kështu që rrezikoni të futeni në telashe nëse e bëni këtë. Dhe përveç kësaj, duhet të jeni të kujdesshëm kur zgjidhni një VPN, sepse ka shumë kompani të dyshimta që minojnë privatësinë tuaj duke pretenduar se janë ofruesi juaj i shërbimit. Prandaj është e rëndësishme të kryeni kërkimin tuaj përpara se të veproni.

bestdroidplayer