Makinat elektrike po dominojnë tregun

Biznes

Automjetet elektrike po marrin një mbështetje të madhe nga Raportet e Konsumatorëve. Ato u shpallën si opsioni më i mirë për blerësit që kërkojnë efikasitet dhe kosto karburanti më të ulëta.

10 Zgjedhjet kryesore të Raporteve të Konsumatorit 2023 për makina, kamionë dhe SUV përfshijnë shtatë modele që janë ose hibride ose plotësisht elektrike.

“Kjo vërtet tregon se si tregu po ndryshon,” tha Jake Fisher, drejtor i lartë i testimit të automobilave në Consumer Reports. “Elektrifikimi, jo vetëm i automjeteve elektrike me bateri, por thjesht elektrifikimi, po ndryshon tregun dhe po krijon opsione vërtet të shkëlqyera.”

Për vitin 2023, përzgjedhja e hibridëve dhe automjeteve elektrike nxjerr në pah dy avantazhe që këto lloje automjetesh kanë ndaj modeleve me motorë me djegie të brendshme: efikasitetin e karburantit dhe besueshmërinë.

“Me makinat hibride ka më pak probleme me frenat, më pak probleme me transmisionin. Plus, kur shikoni hibridet dhe kush i prodhon ato, në përgjithësi janë nga prodhuesit më të besueshëm të automjeteve që e kanë përdorur këtë teknologji për një kohë të gjatë”, tha Fisher.

Toyota ka ndërtuar katër nga 10 modelet e përzgjedhura për zgjedhjet kryesore të 2023, duke përfshirë Toyota Corolla Hybrid dhe Toyota Camry Hybrid.

Këto modele janë pjesë e një vale hibridesh që e kanë vendosur Toyota-n si lider në këtë kategori. Vitin e kaluar, një në çdo katër automjete Toyota të shitura në SHBA ishte hibride. Në SHBA, hibridet dhe automjetet elektrike përbënin pak më shumë se 10% të të gjitha automjeteve të shitura vitin e kaluar, sipas firmës kërkimore të automobilave Edmunds.

Stilimi dhe performanca e hibridëve dhe makinave elektrike tani i bëjnë ato më tërheqëse se disa vite më parë.

“Sot, ju mund t’i keni të gjitha. Ju mund të keni diçka të gjerë, diçka të rehatshme, diçka efikase”, tha Fisher. Ai vuri në dukje Ford Maverick Hybrid i cili bën 37 milje për gallon si një shembull i një hibridi që po ndryshon perceptimet. 

Tesla, e cila shet dy në çdo tre automjete elektrike në SHBA, është kthyer në listën e zgjedhjeve më të mira këtë vit pasi ishte jashtë saj vitin e kaluar. Consumer Reports zgjodhi Tesla Model 3 dhe Lexus NX 350h si zgjedhjet më të mira për automjetet me çmim midis 45,000 dhe 55,000 dollarë.

Ndërkohë, Consumer Reports e rendit BMW-në si markën nr. 1 të automjeteve, e ndjekur nga Subaru dhe Mini.

“BMW ndërton modele me performancë të lartë, me funksione të plota dhe të besueshme, kështu që nuk është për t’u habitur ta shohim atë në krye të renditjes”, tha Fisher në një njoftim për zgjedhjet e Consumer Reports.

CNBC