Kolapsi i Silicon Valley Bank

Biznes

Rregullatorët amerikanë kanë mbyllur Silicon Valley Bank (SVB) dhe kanë marrë kontrollin e depozitave të klientëve të saj. Ky është dështimi më i madh i një banke amerikane që nga viti 2008.

Banka e Silicon Valley u përball me “likuiditet të pamjaftueshëm dhe paaftësinë paguese”, thanë rregullatorët bankarë në Kaliforni, ku firma ka selinë e saj.

Korporata Federale e Sigurimit të Depozitave (FDIC), e cila zakonisht mbron depozitat deri në 250,000 dollarë, tha se kishte marrë përgjegjësinë për rreth 175 miliardë dollarë (145 miliardë £) në depozitat e mbajtura në bankë, e 16-ta më e madhe në SHBA.

Zyrat e bankës do të rihapen dhe klientët me depozita të siguruara do të kenë akses në fonde “jo më vonë se të hënën në mëngjes”, tha FDIC, duke shtuar se paratë e mbledhura nga shitja e aktiveve të bankës do të shkonin për depozituesit e pasiguruar.

Kjo situatë ka lënë shumë kompani që janë të lidhura me bankën, të shqetësuara për të ardhmen e tyre.

Kolapsi erdhi pasi SVB tha se po përpiqej të mblidhte 2.25 miliardë dollarë (1.9 miliardë £) për të mbuluar një humbje të shkaktuar nga shitja e aseteve, kryesisht obligacionet e qeverisë amerikane, të cilat ishin prekur nga norma më të larta interesi.

Lajmi bëri që investitorët dhe klientët të largoheshin nga banka. Aksionet panë rënien e tyre më të madhe njëditore në rekord të enjten, duke u zhytur më shumë se 60% dhe ranë më tej në shitjet pas orarit të punës.

Shqetësimet se bankat e tjera mund të përballen me probleme të ngjashme çuan në shitjen e gjerë të aksioneve të bankave globalisht të enjten dhe të premten.

Duke folur në Uashington të premten, Sekretarja e Thesarit e SHBA-së, Janet Yellen tha se ajo po monitoronte “zhvillimet e fundit” në Silicon Valley Bank dhe të tjerët “me shumë kujdes”.

Ajo më vonë u takua me rregullatorët kryesorë të bankave, ajo shprehu “besim të plotë në rregullatorët bankarë për të ndërmarrë veprimet e duhura dhe vuri në dukje se sistemi bankar mbetet elastik”.

SVB nuk iu përgjigj një kërkese për koment.

Një huadhënës vendimtar për bizneset në fazat e hershme, kompania është partneri bankar për gati gjysmën e kompanive të teknologjisë dhe kujdesit shëndetësor të mbështetur nga sipërmarrjet amerikane, të listuara në tregjet e aksioneve vitin e kaluar.

Firma, e cila filloi si një bankë në Kaliforni në 1983, u zgjerua me shpejtësi gjatë dekadës së fundit. Tani ajo punëson më shumë se 8,500 njerëz në mbarë botën, megjithëse shumica e operacioneve të saj janë në SHBA.

Filiali i SVB në Mbretërinë e Bashkuar tha se do të futet në falimentim nga mbrëmja e së dielës.

Banka e Anglisë tha se Silicon Valley Bank UK do të ndalojë pagesat ose pranimin e depozitave në periudhën e përkohshme dhe masa do të lejojë që depozituesit individualë të paguhen deri në 85,000 £ nga skema e sigurimit të depozitave të MB.

SVBUK ka një prani të kufizuar në MB dhe nuk ka funksione kritike që mbështesin sistemin financiar.

Përveçse një goditje e madhe për industrinë e teknologjisë, kolapsi i SVB ka ngritur shqetësime për rreziqet më të gjera me të cilat përballen bankat, pasi rritja e shpejtë e normave të interesit goditi tregjet e bonove.

Alexander Yokum, analist i kërkimit të kapitalit në CFRA, tha se bankat që specializohen në industri të vetme shihen si të prekshme ndaj tërheqjeve të shpejta, si ajo që goditi SVB.

“Silicon Valley Bank nuk do të kishte humbur para nëse nuk do t’i kishin mbaruar paratë për t’ua kthyer klientëve të tyrre,” tha ai. “Çështja ishte se njerëzit donin para dhe nuk i kishin – ata i kishin investuar dhe ato investime ishin në rënie.”

BBC