Cilat janë vendet më të mira për të rritur fëmijët tuaj?

MishMash

Nëse keni fëmjë dhe po konsideroni emigrimin ka shumë gjëra që duhet të merren parasysh përpos të ardhurave mesatare ose stabilitetit ekonomik. Është e rëndësishme të dini rreth shëndetit ose lumturisë së fëmijëve vendas, cilësisë së arsimit, politikave të pushimeve familjare, cilat vende kanë hapësirat më të gjelbra ose kënde lojërash etj.

Janë këta lloj faktorësh tek të cilët Unicef fokusohet në raportet mbi mirëqenien e fëmijëve. Renditja e Unicef fokusohet vetëm te vendet më të pasura në botë – të cilat mund të mos jenë me interes për familjet e emigrantëve, për shkak të kostos së madhe dhe vështirësive të ndryshme. Por gjetjet e tyre ndihmojnë për të krijuar një pamje depërtuese të asaj se si është në të vërtetë të rrisësh fëmijë në këto vende dhe cilat janë politikat më të mira dhe më të shëndetshme shtetërorë për të rritur fëmijët tuaj.

Cilat janë këto vende?

  • Japonia

Në analizën e UNICEF-it të vitit 2020 për mirëqenien e fëmijëve, Japonia renditet në vendin e parë për shëndetin fizik, i cili shqyrton vdekshmërinë e fëmijëve dhe obezitetin. Dhe në raportin më të fundit të Unicef-it në vitin 2022, i cili verifikonte në mënyrë specifike mjediset ku rriten fëmijët, Japonia renditet e dyta për “botën rreth fëmijës” – një kategori që përfshin aspekte si hapësirat e gjelbërta urbane dhe siguria në trafik. Japonia ka gjithashtu shkallën më të ulët të obezitetit të fëmijëve, vdekshmërinë më të ulët të fëmijëve dhe nivele jashtëzakonisht të ulëta të ndotjes së ajrit ose ujit.

Është gjithashtu një nga vendet më të sigurta për familjet, dhe jo vetëm përsa i përket aksidenteve rrugore. Shkalla e përgjithshme e vrasjeve në Japoni është më e ulëta nga të gjitha vendet që shikoi Unicef: me 0.2 për 100,000.

Edhe në mes të Tokios, fëmijët ecin përreth dhe shkojnë vetë në shkollë. Është krejtësisht normale dhe e sigurt. Fëmijët shkojnë vetë në shkollë që nga mosha gjashtë vjeçare. Ata marrin autobusin ose trenin nëse nuk është vetëm një distancë në këmbë.

Përtej kësaj, Japonia ka gjithashtu një nga sistemet arsimore më të mira në botë. Dhe ofron lejen e lindjes 12 mujore me pagesë, për secilin prind që punon.

  • Estonia

Ndërsa Estonia nuk është në krye të renditjes së përgjithshme të Unicef-it, ajo vlerësohet shumë për një numër aspektesh të rëndësishme. Fëmijët janë të ekspozuar më pak ndaj ndotjes së ajrit, më pak ndotje akustike dhe më pak pesticide se në pothuajse çdo vend tjetër të pasur. Ka më shumë hapësirë të gjelbër urbane se shumë vende të tjera, duke përfshirë SHBA-në, Kanadanë, Australinë dhe Britaninë e Madhe, dhe fëmijët kanë veçanërisht të ngjarë të thonë se i shijojnë objektet rekreative të lagjes së tyre, si këndet e lojërave. Estonia ka gjithashtu shkallën e dytë më të ulët të foshnjave të lindura nën peshë nga çdo vend tjetër i pasur, që përgjithësisht konsiderohet të jetë një tregues i mirë i cilësisë së kujdesit prenatal.

Megjithatë, një nga gjërat më të mira mund të jetë sistemi arsimor i Estonisë: fëmijët kanë aftësi më të mira matematikore, shkencore dhe shkrim-leximi. Gjithashtu theksohen aftësitë dixhitale. Tashmë në kopshte ka robotikë, tableta inteligjentë dhe kështu me radhë, të gjitha të përdorura si pjesë e të mësuarit të bazuar në lojëra.

Por përfitimet e sistemit shkojnë përtej leximit dhe robotikës. Një raport i kohëve të fundit zbuloi se një pesëvjeçar mesatar estonez është më i mirë në aftësi të ndryshme social-emocionale, duke përfshirë bashkëpunimin me fëmijët e tjerë dhe identifikimin e emocioneve, sesa ata në SHBA dhe Angli. Ata janë gjithashtu të mirë në aftësitë vetë-rregulluese si fleksibiliteti mendor, kujtesa e punës dhe frenimi i impulseve.

Më pas është leja familjare: Estonia ka një nga politikat më bujare të çdo vendi në botë, me 100 ditë pushim lehonie si dhe 30 ditë pushim të atësisë të ndjekur nga 475 ditë pushim prindëror me pagesë, për t’u ndarë – ose përdorur. me kohë të pjesshme – deri në moshën tre vjeçare. Deri në 60 prej atyre ditëve, të dy prindërit mund të qëndrojnë në shtëpi njëkohësisht dhe të dy paguhen. Çdo prind merr gjithashtu 10 ditë pune leje prindërore me pagesë për çdo fëmijë derisa fëmija të mbushë 14 vjeç. (Kjo leje është e disponueshme si për banorët e përhershëm ashtu edhe për ata të përkohshëm të Estonisë, duke përfshirë të huajt.

  • Spanja

Spanja vendoset në renditjen më të lartë nga UNICEF-it për mjedisin rreth fëmijëve, me nivele veçanërisht të ulëta të sëmundjeve të fëmijëve për shkak të ndotjes së ajrit ose ujit. Dhe pavarësisht se kanë oferta të përgjithshme më të dobëta për sa i përket shërbimeve sociale, arsimore dhe shëndetësore, sipas Unicef-it, fëmijët në Spanjë kanë mirëqenie dukshëm të lartë: Spanja renditet e treta për mirëqenien mendore të fëmijëve dhe i katërti për aftësitë themelore akademike dhe sociale. 

Është e pranueshme ta çoni fëmijën tuaj kudo – restorante, bare dhe është krejtësisht normale të shohësh një familje me një fëmijë të vogël duke ecur në mesnatë.

Më pas është leja prindërore: si nënat ashtu edhe baballarët marrin secili 16 javë pushim të paguaa me 100% të pagës së tyre (të kualifikuar janë edhe profesionistët e lirë), pas së cilës nëna mund të marrë leje pa pagesë deri në tre vjet, ose të zvogëlojë orët e saj të punës. . Këto opsione janë të disponueshme për çdo banor të ligjshëm të regjistruar në sistemin e sigurimeve shoqërore të Spanjës, i cili ka dhënë kontribute për të paktën 180 ditë në shtatë vitet e fundit. 

  • Finlanda

Finlanda, e cila renditet në vendin e pestë në përgjithësi në raportin më të fundit të Unicef-it, shënon një pikë veçanërisht të lartë në dy nga tre kategoritë – numër një në “botën e fëmijës” (e cila fokusohet tek mënyra se si mjedisi ndikon drejtpërdrejt te fëmijët, si p.sh. cilësia e ajrit) , dhe numri dy për “botën përreth fëmijës” (i cili fokusohet tek elementet e mjedisit me të cilin një fëmijë ndërvepron, si shkollat, rreziqet e trafikut dhe hapësira e gjelbër).

Është një nga vendet me performancën më të mirë në botë për sa i përket arsimimit dhe aftësive matematikore të fëmijëve. Shkalla e vdekshmërisë së fëmijëve të moshës 5-14 vjeç është një nga më të ulëtat në botë, më pak se gjysma e asaj në SHBA. Dhe vendi ofron leje prindërore bujare, duke përfshirë 8 javë pushim të paguar të lehonisë, 14 muaj të tjerë leje prindërore me pagesë për t’u ndarë midis prindërve dhe leje shtesë për kujdesin e fëmijëve që mund të aplikohet derisa fëmija të mbushë tre vjeç. 

Një përfitim tjetër është sasia e hapësirës së gjelbër, edhe në kryeqytetin e Helsinkit. Ajo që është e ndryshme rreth Helsinkit, ose Finlandës, është se parqet janë në të vërtetë shumë të papërpunuara, shumë të natyrshme. Ato janë si një pyll natyror drejt e në qendër të qytetit.

Po dimrat e errët dhe të ftohtë finlandez? Ata janë një çmim që ia vlen të paguhet. Ti thjesht mësohesh me të – veshjet janë fantastike për të mos e ndjerë të ftohtin. Dhe vera është absolutisht e mahnitshme, sepse ka plot 22 orë me dritë dielli.

  • Holanda

Në krye të listës së përgjithshme të Unicef-it për mirëqenien e fëmijëve është Holanda, e cila ecën veçanërisht mirë për sa i përket shëndetit mendor të fëmijëve (është numri një) dhe aftësive (ku renditet e treta). Nëntë nga 10 15-vjeçarë thonë se janë të lumtur, përqindja më e lartë e të gjitha vendeve të ekzaminuara nga Unicef, dhe tetë në 10 thonë se bëjnë miq lehtësisht.

Ka gjithashtu një theks të madh në socializimin me grupet, klubet dhe aktivitetet e komunitetit.

Nëse familjet dhe fëmijët holandezë janë të lumtur, kjo është edhe për shkak të faktorëve strukturorë. Holanda u ofron prindërve shumë mbështetje. Politika e saj e pushimit familjar është një shembull. Ai përfshin të paktën 16 javë pushim të lehonisë, plotësisht të paguara dhe deri në gjashtë javë pushim të paguar të atësisë, plus lejen prindërore të papaguar që mund të merret derisa fëmija të mbushë tetë vjeç dhe është në dispozicion për këdo që jeton dhe punon legalisht në Holandë.

BBC