Çfarë është Freelancing?

Biznes


Shprehja “Unë jam një Freelancer.” përdoret shumë në ditët e sotme kur dikush pyetet se çfarë pune bën për të jetuar. Mund të jetë një mik, koleg, apo edhe një anëtar i familjes suaj që la punën e tij të rregullt 8 orarëshe për t’u bërë një profesionist i pavarur.

Shumë arsye kontribuojnë në këtë ndryshim të papritur në mentalitetin e njerëzve për të kaluar nga një punë e rregullt për një kompani, në punën si “Freelancer”.

Përse ndodh kjo? A mund të qëndrojnë profesionistët e pavarur për një kohë të gjatë pa punë fikse? Cilat janë disa nga avantazhet dhe disavantazhet e Freelancing

Në vijim gjeni një udhëzues gjithëpërfshirës për t’ju përgjigjur të gjitha pyetjeve tuaja.

Çfarë është Freelancing?

Freelancing është një profesion i bazuar në kontrata ku në vend të rekrutimit në një organizatë, personi përdor aftësitë dhe përvojën e tij për të ofruar shërbime për një numër të caktuar klientësh.

Me fjalë të thjeshta, puna e pavarur është kur përdorni aftësitë, arsimin dhe përvojën tuaj për të punuar me klientë të shumtë dhe për të marrë detyra të ndryshme pa iu përkushtuar një punëdhënësi të vetëm.

Puna e pavarur zakonisht përfshin ato punë (të quajtura “gigs”) që ju lejojnë të punoni nga shtëpia. Por, mos e lidhni profesionin e pavarur me të paturit një punë nga shtëpia. Puna e pavarur nuk do të thotë gjithmonë se do të punoni në shtëpi. Ju gjithashtu mund t’ju duhet të punoni në zyrën e klientit tuaj në varësi të llojit të punës dhe kërkesave të klientit.

Një punë nga shtëpia përfshin një kontratë midis jush dhe një punëdhënësi të vetëm që ju jep një rrogë ndërsa profesioni i pavarur jo.

Çfarë është një Freelancer?

Një Freelancer është një person i vetëpunësuar që fiton para duke ofruar shërbime për klientët që kërkojnë shërbimin që ai ofron. Këto shërbime lidhen me aftësitë e personit dhe nuk ofrohen domosdoshmërisht vetëm për bizneset.

Freelancer përdorin platforma të palëve të treta si Fiverr, 99designs, etj. për të marrë punë ose përdorin rrjetin e tyre për të ofruar shërbime drejtpërdrejtë për klientët e tyre.

Por a është një zgjedhje e mirë për një karrierë? Kjo ju takon juve ta vendosni. 

Rritja e tregut Freelancing ka rezultuar në zhvillimin e një koncepti të ri,  i quajtur “The Gig Economy”. Në këtë ekonomi, një person në vend që të punojë me kohë të plotë për një punëdhënës të vetëm dhe të marrë një pagë fikse në këmbim, punon për klientë të shumtë sipas kushteve të tij dhe me një çmim të cilin ai mendon se puna e tij meriton.

Puna e pavarur është një profesion joshës. Sipas Upwork, amerikanët punojnë mesatarisht 47 orë në javë. Profesionistët e pavarur punojnë mesatarisht 11 orë më pak në javë sesa punëtorët e punësuar me kohë të plotë. Punëtorët tradicionalë me kohë të plotë kalojnë pothuajse një muaj të plotë shtesë çdo vit pas tastierës (ose kudo që punojnë).

E gjithë kjo së bashku me avantazhet si liria për të punuar nga kudo dhe kurdo, të qenit shefi i vetes suaj, mbajtja e të gjitha fitimeve me një kosto më të ulët, etj. sigurisht që tërheq shumë njerëz për të zgjedhur këtë karrierë.

Ja cilat janë disa nga avantazhet e Freelancing:

  • Orari fleksibël – Avantazhi i parë për t’u bërë një profesionist i pavarur është se ju mund të punoni sa herë të dëshironi. Ju i zgjidhni orët e punës suaj. Nëse dëshironi të flini deri në mesditë, nëse dëshironi të pushoni në fundjavë në mënyrë që të mund të eksploroni qytetin, nëse thjesht nuk ndiheni produktiv në një ditë të caktuar, lehtësisht mund të zgjidhni të mos punoni. Gjithçka varet nga vetë ju!
  • Ju vendosni mbi punët dhe klientët – Kur punoni për dikë tjetër, nuk keni mundësinë të zgjidhni se me kë punoni. Ju mund të gjendeni në marrëdhënie pune me klientë joprofesionistë ose të pasjellshëm. Por, kur jeni freelancer, mund t’i zgjidhni vetë klientët me të cilët dëshironi të punoni. Nëse nuk përshtateni mirë me personalitetin e një klienti, biznesin ose filozofitë e pagesave, mund ta shkëpusni marrëdhënien e punës, është kaq e thjeshtë! 
  • Punoni kudo që dëshironi – Pavarësisht nëse preferoni qëndrueshmëri apo ndryshime të shpeshta kur bëhet fjalë për mjedisin tuaj të punës, ju mund të zgjidhni të punoni kudo që dëshironi, qoftë kjo një kafene, një park, një bibliotekë ose një tren teksa po udhëtoni diku në Europë.
  • Ju jeni shefi i vetes – Nuk do t’ju duhet t’i përgjigjeni më askujt, përveç klientëve dhe vetes. Jeni të lirë të bëni si të dëshironi, kur të dëshironi. Marrja e të gjitha vendimeve të vështira sapo u bë përgjegjësia juaj,  ju keni të gjithë kontrollin.
  • Ju i mbani të gjitha fitimet – Nuk do t’ju duhet më të punoni për një tarifë fikse. Tani, ju mund të ndani ose mbani të gjitha fitimet nga projektet dhe klientët tuaj të mëdhenj dhe të vegjël. Kjo ju jep lirinë që më pas t’i përdorni ato para për të përmirësuar veten dhe për të zgjeruar biznesin tuaj. 

Por jo të gjithë përfundojnë duke e ndjekur “freelancing” me kohë të plotë. Pse ndodh kjo?

Kjo ndodh sepse gjithsecili nga ne e do sigurinë. Një punë e rregullt na jep garancinë e një profesioni që paguan në kohën e caktuar. Ju ndiqni një rutinë. Dhe kjo punë ofron gjithashtu përfitime të garantuara si: sigurimet, përfitimet e pensionit, fondet e sigurisë, rritje page nga performanca e mirë, etj. Kur zgjidhni për profesionin e pavarur, ju i humbisni këto garanci. Nuk keni asnjë siguri që klientët do të rikthehen te ju. Nuk ka garanci që do të jeni në gjendje ta ruani këtë mënyrë jetese deri në pension, madje as ndonjë garanci që të ardhurat tuaja do të rriten ndonjëherë. Për më tepër, ju duhet të merreni vetë me tatimet, sigurimet dhe financat e tjera.

Ekzistojnë gjithashtu disavantazhe të tjera në të punuarit si një profesionin e pavarur, si p.sh: 

  • Punë jo të qëndrueshme ose të besueshme – Fatkeqësisht, të qenit profesionist i pavarur do të thotë që të ardhurat dhe ngarkesa juaj e punës janë të paqëndrueshme. Në pjesën më të madhe, ju nuk do të jeni në gjendje të vareni nga ndonjë projekt, klient ose fitim i rregullt.
  • Dallimi ndërmjet kohës së punës dhe asaj personale – Të jesh shefi i vetes dhe të punosh nga shtëpia do të thotë gjithashtu se mund të jetë e vështirë të balancosh kohën e punës me jetën personale. Mund t’ju duhet të punoni me orë të gjata dhe të mos gjeni kohë për interesat tuaja personale.
  • Shumë përgjegjësi  – Tani jeni ju përgjegjës për të gjetur të gjithë klientët dhe projektet tuaja. Në një punë tradicionale, projektet thjesht dorëzohen te ju. Por tani, ju jeni personi i vetëm përgjegjës, kështu që kjo do të thotë shumë punë nga ana juaj, duke përfshirë këtu edhe marketingun, reklamat dhe shitjet.
  • Të mos paguhesh – Të jesh profesionist i pavarur do të thotë gjithashtu se rrezikon të mos paguhesh. Kjo është mjaft e zakonshme në botën e freelancing. Ka mënyra për të mbrojtur veten nga klientët që nuk paguajnë, por ndonjëherë nuk do ta kuptoni se jeni në rrezik derisa të jetë tepër vonë.
  • Nuk ka përfitime nga punëdhënësi – Përfitimet shëndetësore janë të shtrenjta. Në varësi të shëndetit tuaj aktual, kalimi në një stil jetese të pavarur mund të mos jetë në interesin tuaj më të mirë. Gjithashtu, kjo do të thotë që nuk do të ketë më ditë të paguara për shkak të sëmundjeve ose kohë të lirë për pushime. Çdo ditë që nuk punoni është një ditë që nuk do të paguheni.

Çdo profesion ka anët e tij të mira dhe të këqija. Ju takon juve ta balanconi atë siç duhet për një bazë të shëndetshme. 

feedough