Do të habiteni sesa do të rritet produktiviteti juaj nëse vendosni të bëni monotasking

Lifestyle

Sa shpesh keni filluar të punoni për diçka vetëm për t’u shpërqendruar nga një njoftim në telefon ose një vizitor që hyn në zyrën tuaj? Në një mjedis ku ka kaq shumë shpërqendrime, mund të jetë sfiduese të përqendroheni.

Të bësh një detyrë të vetme do të thotë t’i kushtosh vëmendje të plotë një gjëje në kohën kur po merresh me të. Në shoqërinë e sotme, monotasking është më kompleks se sa duket, sepse ne kemi më shumë opsione.

Listat tona të gjera të detyrave, përparimet teknologjike dhe madje edhe mendjet tona po na joshin vazhdimisht për të kryer disa detyra njëkohësisht. Praktika e përqendrimit në një detyrë të caktuar në një kohë të caktuar njihet si monotasking.

Kryerja e detyrave mono është më e shëndetshme për ne dhe rrit produktivitetin. Për ta bërë këtë një zakon, ne duhet të trajnojmë mendjet tona. Ju mund ta kontrolloni më mirë vëmendjen tuaj kur përpiqeni në mënyrë aktive të sillni në fokus një mendim të humbur. Lobi juaj frontal ka më shumë kontroll mbi sistemin limbik dhe stërvit muskujt tuaj për t’i bërë disa detyra automatike. Kështu ju do keni disiplinë emocionale më vitale, fokus më të mirë ose kujtesë të përmirësuar.

Teknika të thjeshta për të rritur aftësitë tuaja:

  1. Kufizoni skedat e kompjuterit tuaj

Sa shpesh monitori i kompjuterit tuaj ka pesëmbëdhjetë ose më shumë dritare aktive në të njëjtën kohë? Shpesh kalojmë nga skeda në skedë dhe detyrë në detyrë, gjë që mund të ndikojë te fokusimi dhe produktiviteti ynë.

Mbani gjithmonë të hapur vetëm një skedë ose një dritare. Mbyllni çdo skedë që nuk lidhet me detyrën në fjalë. Pas përfundimit të çdo dite, mbyllni të gjithë shfletuesin tuaj në mënyrë që të keni një fillim të ri ditën tjetër.

  1. Ç’aktivizoni njoftimet

Kur dëgjoni tingullin e një njoftimi në telefonin tuaj, menjëherë dëshironi të shihni se çfarë po ndodh, por ndërsa lëvizni, vëmendja juaj devijohet tërësisht.

Edhe pse çaktivizimi i njoftimeve nuk do t’ju pengojë të kontrolloni telefonin tuaj në kohë të rastësishme të ditës, sigurisht që do t’ju ndihmojë të ulni frekuencën me të cilën e bëni këtë.

Përdorni modalitetin “Do not disturb” në telefonin tuaj ose përdorni aplikacionet e fokusimit për t’ju ndihmuar të arrini fokus të thellë.

  1.  Menaxhoni energjinë tuaj mendore

Si personalisht ashtu edhe profesionalisht, burnout-i ka një ndikim të dëmshëm në produktivitet. Ai ul motivimin tonë, hapësirën e vëmendjes dhe produktivitetin, gjë që ndikon në produktivitetin e të gjithë organizatës.

Truri ynë është i programuar të marrë një numër të caktuar vendimesh çdo ditë, dhe pasi e arrijmë atë kufi, nuk mund të marrim më asnjë vendim, pavarësisht se sa thelbësore janë ato. Kjo zakonisht njihet edhe si lodhje në vendim.

Për të rritur produktivitetin në punë, kontrolloni energjinë tuaj mendore.

Flini shumë gjumë.

Stërvituni.

Pushoni shpesh.

Ju nuk mund të prisni që truri juaj të qëndrojë vigjilent kur punon nga mëngjesi në mbrëmje. Ju duhet të ndaloni shpesh për “t’u furnizuar me karburant” dhe për të mprehur fokusin tuaj. Pa pauza, rrezikoni të keni një mendje të shpërqendruar.

Shkencëtarët kanë vërtetuar se pushimet lejojnë trurin e njeriut të funksionojë në mënyrën më të mirë. 

Do të mahniteni sesa do të rritet produktiviteti juaj nëse mësoni si të fokusoheni dhe se si e kur të ndaloni.