Si të hakoni biologjinë tuaj për të qenë më produktiv?

Lifestyle

“Mos më fol para se të pi kafe.”

Është një thënie e zakonshme në vendin e punës, por është përfaqësuese e një çështjeje reale: Disa prej nesh luftojnë çdo mëngjes me veten përpara se të ndihen të mprehtë, produktivë ose krijues.

Edhe pse shumë prej nesh i japim kafeinës shumë kredit, kur bëhet fjalë për ciklet tona të produktivitetit gjatë gjithë ditës ka më shumë gjëra në lojë dhe shumë prej tyre janë jashtë kontrollit tonë. Për të optimizuar energjinë tuaj dhe për të rritur produktivitetin, së pari ju duhet të kuptoni biologjinë tuaj individuale për të shfrytëzuar fuqinë e saj. 

1. Identifikoni kronotipin tuaj.

Një hulumtim ka treguar se mospërputhjet midis mjediseve të jashtme dhe orës së brendshme biologjike të dikujt mund të kenë efekte negative në mirëqenien dhe madje të rrisin rrezikun e sëmundjes. Dhe ne nuk funksionojmë të gjithë në të njëjtën orë biologjike. Disa individë janë zogj të hershëm që lulëzojnë në mëngjes (dhe zgjohen herët, pavarësisht se sa shumë apo sa pak flenë). Për disa të tjerë energjia e tyre arrin kulmin në mbrëmje dhe mund ta kenë të vështirë të kryejnë punë domethënëse në mëngjes. Ndërkohë ka dhe nga ata që mund të kenë dy maja energjie gjatë ditës – një fillim i ngadalshëm në mëngjes, i ndjekur nga një kulm, i ndjekur nga një rënie dhe pastaj një kulm i dytë në fund të ditës. Njohja e kronotipit tuaj është hapi i parë për të optimizuar energjinë dhe produktivitetin. 

2. Optimizoni programin tuaj ditor.

Pasi të njihni kronotipin tuaj, mund të filloni të ristrukturoni programin tuaj ditor në mënyrë që ta optimizoni atë për kreativitetin, produktivitetin dhe fokusin. Ka një periudhë kohore prej dy deri në tre orë çdo ditë kur jeni në gjendjen më të mirë njohëse dhe fiziologjike. Duhet ta dini se kur është kjo kohë në mënyrë që të mund ta mbroni atë kur është e mundur. Individët duhet të punojnë me kronotipet e tyre në vend që të përpiqen t’i shtyjnë ato. Për shembull: Nëse e dini se produktiviteti juaj arrin kulmin nga ora 11:00 deri në orën 14:00 dhe më pas rrëzohet, planifikoni detyra të rëndësishme gjatë asaj kohe dhe ruani të gjitha detyrat tuaja më të thjeshta administrative për pasditen e vonë. 

3. Merr një sy gjumë.

Nga pikëpamja shkencore, nëse dremit, nuk humbet. Një “dremitje me energji” është 20 minuta e gjatë. Vendosni gjithmonë një matës për kohën. Nëse jeni të privuar nga gjumi, mund ta rritni kohën e gjumit në 90 minuta, por jo më shumë. Për të niveluar lojën tuaj të gjumit, provoni një “nappuccino”, AKA një kafe që shoqërohet me një sy gjumë. Nëse pini një kafe përpara se të bëni një sy gjumë, do të duhen rreth 15 minuta që kafeina të hyjë në qarkullimin tuaj të gjakut, që përkon me kohën tuaj të zgjimit. 

4. Sa më shumë dritë.

Qeniet njerëzore janë krijesa të dritës. Ne ju rekomandojmë 10 deri në 15 minuta ekspozim ndaj dritës së bardhë natyrale menjëherë pasi zgjoheni në mëngjes (dalja jashtë për rrezet e diellit është ideale, kur është e mundur). Pasi të perëndojë dielli, eliminoni ekspozimin ndaj dritës blu dhe të bardhë në mbrëmje – kjo përfshin telefonat, televizorët, laptopët. Gjithashtu zëvendësimi i llambave përreth shtëpisë me llamba më të buta e të ngrohta ose me llamba veçanërisht për mbrëmje mund të ndikojë shumë në gjumin tuaj. 

5. Jini të kujdesshëm me kafeinën.

Ndërsa një kafe para gjumit mund të ketë përfitimet e saj, kafeina është diçka që njerëzit duhet ta përdorin me kujdes dhe t’i kushtojnë vëmendje. Idealja është në fakt të presësh të paktën një orë e gjysmë pasi të zgjohesh për të konsumuar kafe. Kjo do të optimizojë dhe maksimizojë energjinë tuaj. 

hubspot