Ja sesi “meditimi i gjumit” mund të përmirësojë cilësinë e gjumit tuaj

Lifestyle

“Meditimi i gjumit” është një teknikë që përdor teknikat e vëmendjes dhe relaksimit për të ndihmuar në qetësimin e mendjes dhe trupit, duke e bërë më të lehtë të biesh në gjumë dhe të bësh një gjumë të mirë. Ai përfshin fokusimin e qëllimshëm në momentin e tanishëm, heqjen dorë nga mendimet shpërqendruese dhe relaksimin e trupit për të nxitur gjumin e qetë.

Meditimi i gjumit mund të marrë shumë forma të ndryshme, të tilla si meditimi i drejtuar, vizualizimi ose ushtrimet e frymëmarrjes. Disa teknika mund të përfshijnë vizualizimin e një skene paqësore ose përsëritjen e një fraze apo fjalie qetësuese. Të tjerat mund të përfshijnë fokusimin në ndjesitë e trupit ose të frymëmarrjes.

Praktika e “meditimit të gjumit” mund të jetë e dobishme për njerëzit që luftojnë me problemet e gjumit ose pagjumësinë. Duke praktikuar teknikat e relaksimit dhe ndërgjegjësimit, individët mund të reduktojnë stresin dhe ankthin, të cilët shpesh janë faktorë që kontribuojnë në vështirësitë që lidhen me gjumin. Ai gjithashtu mund të ndihmojë të provoni një ndjenjë qetësie dhe relaksi.

“Meditimi i gjumit” mund të praktikohet në një sërë mjedisesh: në shtëpi, në një klasë meditimi ose me ndihmën e një aplikacioni për meditimin. Me praktikë të rregullt, individët mund të zhvillojnë aftësitë e nevojshme për të qetësuar mendjen dhe trupin dhe për të arritur në fazën e të bërit një gjumë të qetë dhe rinovues.

Ja se si funksionon:

Gjeni një hapësirë të qetë dhe komode

Zgjidhni një hapësirë të qetë dhe të rehatshme ku mund të relaksoheni dhe të çlodheni. Ulni dritat dhe krijoni një atmosferë relaksuese.

Përqendrohuni në frymëmarrjen tuaj

Filloni duke u fokusuar në frymën tuaj. Merrni frymë thellë përmes hundës dhe nxirreni përmes gojës, duke i kushtuar vëmendje lëvizjeve të kraharorit.

Përqëndrohuni në momentin aktual

Ndërsa merrni frymë, praktikoni përqëndrimin e vëmendjes tuaj në momentin aktual. Hiqni dorë nga çdo shqetësim apo stres dhe thjesht jini të pranishëm në moment.

Përdorni meditimin e drejtuar

Merrni parasysh përdorimin e meditimit të drejtuar për t’ju ndihmuar të relaksoheni dhe të bini në gjumë. Ka shumë aplikacione dhe podkaste për meditimin e gjumit që mund t’ju udhëheqin gjatë procesit.

Vizualizoni skena qetësuese

Vizualizoni skena qetësuese në mendjen tuaj, të tilla si një plazh ose një pyll i qetë. Lejojeni veten të zhyteni plotësisht në vizualizim, duke përdorur të gjitha shqisat tuaja për ta bërë atë të ndihet sa më real që të jetë e mundur.

Praktikohuni rregullisht

Konsistenca është thelbësore kur bëhet fjalë për meditimin e gjumit. Mundohuni ta bëni atë një pjesë të rregullt të rutinës suaj të gjumit dhe jini të durueshëm me veten ndërsa zhvilloni këtë zakon të ri.

Duke praktikuar rregullisht meditimin e gjumit, ju mund të stërvitni mendjen dhe trupin tuaj për t’u çlodhur dhe për të hequr qafe ankthin, duke e bërë më të lehtë rënien në gjumë.

lifehack