Për të rritur kreativitetin, shtoni kufizimet!

Lifestyle

Për të rritur kreativitetin, shtoni kufizimet!

Disa njerëz mendojnë se kufizimet e ulin kreativitetin. Ata duan të jenë “shpirtra të lirë” dhe të shkojnë kudo që i çojnë instinktet e tyre. Shpesh, këto instinkte do t’i çojnë kudo përveç vijës së finishit.

Kufizimet ju bëjnë më shumë krijues, jo më pak.

Kufizimet rritin kreativitetin duke ju detyruar të punoni brenda një strukture që zvogëlon numrin e vendimeve që duhet të merrni. Eric Jorgensen (autor i Navalmanack) shkruan në blogun e tij:

“Një mik dhe artist po fillonte te punonte qeramikën. Ai i detyroi vetes një kufizim të fortë: ‘Bëni 100 gota.’ Për aq kohë sa mund të mbante ujë dhe të pihej prej tij, atëherë ai kishte krijuar një filxhan. Ky kufizim i dha atij fokusin, një qëllim dhe krijimtarinë e detyruar në formë.”

Kufizimi i një “kupe” i jep menjëherë artistit një pikënisje. Ata e dinë se kupa duhet të mbajë ujë dhe të pihet prej saj. Por prej andej, artisti ka liri të plotë krijuese për të luajtur me ngjyrën, stilin, formën dhe madhësinë. Duke eliminuar një vendim të madh, ju rritni kreativitetin në të gjitha fushat e tjera të projektit.

Siç shkruan në Twitter, stilisti dhe sipërmarrësi vizual, Jack Butcher:

“Sa më i shtrënguar të jetë kufizimi, aq më kreative është zgjidhja.”

Le të shohim disa shembuj të kufizimeve në shkrimin krijues: 

Shkrimi i një skenari filmi.

Supozojmë që do e lini punën tuaj për të shkruar një skenar filmi. Këtu janë disa nga kufizimet e shkrimit krijues që mund t’ju ndihmojnë të shkruani dhe të përfundoni filmin tuaj: 

Kufizimet krijuese në nivelin e formës.

Një skenar i filmit artistik ka një formë specifike. Nuk është si një roman. Ju as nuk keni për qëllim të lexoni një skenar – ju duhet ta shikoni atë në një ekran. Për shkak të kësaj, ju mund të shkruani vetëm atë që lexuesi (dhe audienca) do të shohë dhe dëgjojë. Asgjë më shumë.

Për shembull, nuk mund të shkruani atë që personazhet mendojnë. Nuk mund të shkruash atë që një personazh mendon në një përshkrim, sepse audienca që shikon në ekran nuk ka sesi të dijë se çfarë po mendon aktori. Ju duhet të përdorni veprimin dhe dialogun për të nënkuptuar atë që personazhi po mendon – një ushtrim që rrit kreativitetin brenda formës.

Kufizimet krijuese në nivelin e zhanrit

Çfarë lloj filmi doni të shkruani? Një film horror? Një dramë? Një komedi? Çdo zhanër vjen me pritshmëritë e audiencës. Nuk mund të shkruash një komedi që nuk është qesharake, ashtu siç nuk mund të shkruash një film horror që nuk është i frikshëm.

Le të supozojmë që zgjidhni një komedi romantike.

Zgjedhja e një komedie romantike shton menjëherë kufizimet duke shtuar elementet që duhet të shfaqen në film. Fillimisht krijohet një ide e përgjithshme rreth skenave dhe sekuencave që duhet të jenë në filmin tuaj, të cilat do të shfaqen në një rend të caktuar. 

Të gjitha këto kufizime ndihmojnë improvizimin brenda formës. Kur e dini se çfarë duhet të ndodhë, jeni të lirë të bëheni krijues se si do të ndodhë. 

Kufizimet ju ndihmojnë të përfundoni projektin.

Kufizimet jo vetëm që rrisin kreativitetin, por ato gjithashtu ju ndihmojnë të dini se kur keni mbaruar.
Shembulli me qeramikën më sipër, na tregon se personi e dinte se kur kishte ndërtuar një filxhan: në momentin që ai mund të mbante ujë dhe nga ku mund të pihej. Nëse mund t’i bënte të dyja këto gjëra, kupa kishte mbaruar.

E njëjta gjë ishte edhe në rastin e filmit. Një skenar përbëhet nga disa faqe me kufij dhe format specifik. E gjithë puna nis duke ju përmbajtur këtij formati. 

Kufizimet nuk e pengojnë krijimtarinë, ato e frymëzojnë atë.

Nëse po pyesni se ku të filloni, bëhuni më specifik.

“Kufizimi është jetik. Hapi i parë drejt një historie të rrëfyer mirë është krijimi i një bote të vogël dhe të njohur.”

Robert McKee

Kufizimet ju ndihmojnë të ndërtoni një markë. Ja sesi Jack Butcher  e shpjegon këtë:

“Konsistenca ndërton barazi. Vendimi për kufizime të dallueshme funksionon në dy nivele: Sa herë që krijoni, keni më pak vendime për të marrë. Sa herë që publikoni, ju ndërtoni më shumë barazi.”

Kështu që herën tjetër që të mbeteni të mbërthyer në një projekt, shtoni kufizimet. Mund të duket sikur po i kufizoni opsionet tuaja, por në fakt po i hapni ato.

wealest