Pse multitasking ju bën më pak produktivë?

Lifestyle

Dëshironi të rrisni shanset tuaja për sukses? Shmangni multitasking. Megjithëse multitasking duket i shkëlqyer në parim, rezultati është një performancë e dobët. Kapaciteti për të menaxhuar shumë projekte në të njëjtën kohë krijon përshtypjen se je një punëtor inteligjent që i kryen detyrat me shpejtësi marramendëse.

Megjithatë, realiteti shpesh është performancë e dobët dhe paaftësi për t’i bërë të gjitha. Ndërsa kryerja e shumë detyrave herë pas here shihet si e vlefshme, përqendrimi në një aktivitet të vetëm në një kohë të caktuar mund të jetë më efektiv.

Çelësi i suksesit dhe produktivitetit është zhvillimi i muskujve tuaj të fokusit dhe përcaktimi i prioriteteve me qartësi. 

Pse mendojmë se kryerja e shumë detyrave është e dobishme?

Ne besojmë se kryerja e shumë detyrave është e dobishme sepse është një pjesë e rutinës sonë të përditshme – ne punojmë, bëjmë punët e shtëpisë, kujdesemi për fëmijët etj. Neuroshkencëtarët pohojnë se truri ynë nuk është krijuar për të kryer disa detyra në të njëjtën kohë.

Neuroshkencëtari Daniel Levitin pohon se kryerja e shumë detyrave është e vështirë për trurin i cili harxhon energji të vlefshme. Kur truri kalon nga një detyrë në tjetrën, ai djeg glukozën e oksigjenuar. Ky është i njëjti karburant që nevojitet për të ndihmuar të qëndrosh në detyrë.

Për më tepër, kur përpiqemi të kryejmë shumë detyra në të njëjtën kohë, ne dëmtojmë trurin tonë me metoda që kanë një ndikim të rëndë në shëndetin, funksionin kognitiv dhe produktivitetin tonë. 

Në kaq shumë postime pune, bizneset specifikojnë se kandidatët duhet të jenë të aftë në kryerjen e shumë detyrave. Ata mund të besojnë se kanë nevojë për personel që mund të reagojë shpejt ndaj çdo situate që lind. Kjo mund të jetë e dobishme herë pas here.

Sidoqoftë, nëse vazhdimisht i ndërpret njerëzit ose i shtyn ata të përqendrohen në dy detyra njëherësh, nuk do të merrni produktivitetin ose inovacionin që dëshironi nga stafi juaj.

Si ndikon multitasking në produktivitet?

Sipas hulumtimeve, truri juaj funksionon me më pak efikasitet dhe efektivitet kur kryeni shumë detyra, gjë që ndikon në produktivitetin tuaj. Produktiviteti mund të ulet deri në 40%.

Kryerja e shumë detyrave do të dëmtojë rëndë cilësinë e punës suaj dhe madje do të ulë produktivitetin e punonjësve, do të zgjasë afatet kohore të projektit dhe do të rrisë ankthin.

5 Efektet  anësore të Multitasking

Më poshtë janë disa efekte anësore tipike:

  • DËMTIME NË ÇËSHTJET E KUJTESËS

Sipas një studimi, personat që punojnë me shumë detyra njëkohësisht luftojnë me memorizimin dhe kujtesën afatgjatë. Hulumtimet e fundit kanë zbuluar se ata që kryejnë shumë detyra kanë rezultate të dobëta në testet e thjeshta të kujtesës.

  • NDIKON NË CILËSINË E PUNËS

Një punëtor me shumë detyra ka të ngjarë të bëjë gabime më shpesh dhe të prodhojë punë me cilësi më të ulët.

Duhet kohë që punonjësit të kalojnë nga një detyrë në tjetrën. Multitasking redukton efikasitetin dhe efektivitetin e përgjithshëm.

  • ËSHTË SFIDUESE MENDËRISHT

Kryerja e disa detyrave në të njëjtën kohë mund t’ju bëjë më të stresuar. Truri bëhet i mbingarkuar ndërsa përpiqet të fokusohet në disa gjëra në të njëjtën kohë.

Ankthi i shumë detyrave ndikon në efikasitetin e vendit të punës, veçanërisht në organizatat e vogla me pak punonjës.

Kryerja e shumë detyrave jo vetëm që rrit nivelet tona të stresit, por gjithashtu mund të rrisë rrezikun e ankthit social dhe depresionit, si dhe të çojë në probleme të kujtesës në planin afatgjatë.

  • UL ORIGJINALITETIN DHE KREATIVITETIN

Kur kryeni shumë detyra, ju ngadalësoni proceset tuaja të të menduarit dhe të të mësuarit. Aftësia për të kryer shumë detyra mund të pengojë aftësinë e dikujt për të qenë inovativ dhe krijues.

  • UL INTELIGJENCËN EMOCIONALE DHE IQ-në

Studiuesit e empatisë në institucionet arsimore në mbarë botën kanë zbuluar se personat që kryejnë multitasking kanë IQ më të ulët dhe më pak ndjeshmëri (aftësinë për të ndjerë dhimbjen e një personi tjetër) sesa ata që fokuson te një punë e vetme.