A po vuajmë ne të gjithë nga ndjenja e Zilisë?

Lifestyle

Ndërsa depresioni është shfaqur si diçka që është në rregull për t’u diskutuar vitet e fundit, zilia, megjithatë, nuk e ka gjetur plotësisht atë zonë rehati. Të zbulosh se je një person ziliqar nuk do të sjellë shumë simpati dhe shpesh shoqërohet me një ndjenjë turpi që ndihesh në këtë mënyrë.

Por zilia është një nga problemet më të përhapura në botën e sotme, veçanërisht pasi mediat sociale normalizojnë sukseset e të tjerëve, duke ju bërë të ndiheni sikur jeni “nën performancën mesatare”. 

Zilia po kalon nëpër venat e të gjithëve, por askush nuk mendon se mund të flasë për të. Askush nuk dëshiron të pranojë se suksesi i të tjerëve i bën ata të ndihen të papërshtatshëm dhe se kjo pamjaftueshmëri ua zbeh ndjenjën e vetëvlerësimit. Jo vetëm që është e vështirë t’ua pranosh këtë të tjerëve, por është po aq e vështirë t’ia pranosh vetes.

Por tek vetvetja qëndron dhe zgjidhja.

Në fund të fundit, zilia është rezultat i mosnjohjes të asaj cfarë jemi. Ajo lind kur ju transferoni përkufizimet tuaja të suksesit në çfarëdo norme që keni adoptuar – qoftë me vetëdije apo jo. Në rastin e një personi, mund të jetë pasuri. Në një tjetër, mund të jenë ndjekësit e mediave sociale. Në një tjetër, mund të jetë madhësia e një shtëpie. Pavarësisht se çfarë është barometri, fakti që ju dëshironi do të thotë se po shikoni përtej asaj që ju dëshironi, po shikoni drejt e në grupin e madh të dëshirave kolektive të shoqërisë. 

Të shohësh përtej lojës do të thotë të drejtosh vëmendjen nga brenda. 

Çfarëdo që të jem, dua ta kuptoj.

Arsyeja pse vetë-kuptimi çon në eliminimin e zilisë është sepse kur eksploroni labirintin e mendjes suaj, thjesht nuk keni hapësirë të dëshironi atë që ka një person tjetër. Brenda kufijve të jetës suaj ka më shumë mistere sesa mund të shprehë ndonjë roman, dhe ky udhëtim do të marrë një jetë të tërë për t’u zbuluar dhe shijuar plotësisht.

Zilia është në korrelacion të kundërt me vetë-ekzaminimin. Sa më pak ta njihni veten, aq më shumë shikoni tek të tjerët për të marrë një ide mbi vlerën tuaj. Por sa më shumë të thellohesh në atë se kush ti je, aq më pak kërkon nga të tjerët dhe fillon shpërbërja e zilisë.