Tre shkaqe për fryrjen e barkut (dhe si ta largoni atë)

Shëndetësi

Ka një sërë arsyesh pse stomaku juaj mund të jetë i fryrë. Këto mund të lidhen me shkaktarët mjedisorë, fiziologjikë dhe madje edhe hormonalë. Hapi i parë për të reduktuar fryrjen është përcaktimi i shkakut.

Këtu janë tre shkaqe të mundshme të fryrjes së stomakut dhe si të shpëtoni prej tij.

1. Disbioza e zorrëve

Disbioza e zorrëve është një term i përdorur gjerësisht për të përshkruar një çekuilibër në mikrobiomën e zorrëve. Zorrët përmbajnë baktere të dobishme të nevojshme për një gamë të gjerë funksionesh. Disbioza është reduktimi i baktereve të dobishme dhe rritja e mikrobeve patogjene.

Kur zorra është jashtë ekuilibrit në këtë mënyrë, një efekt anësor kryesor janë gazrat dhe fryrja. 

Si mund të shërohet? PROBIOTIKËT.

Një mënyrë efektive për të hequr qafe disbiozën e zorrëve dhe përfundimisht fryrjen e stomakut është duke marrë një probiotik ditor. Probiotikët e mbushin zorrën tuaj me baktere të mira të cilat mund të ndihmojnë me një gamë të gjerë problemesh të tretjes, duke përfshirë fryrjen.

2. Intoleranca ndaj glutenit

Gluteni është një proteinë natyrale që gjendet në drithëra si gruri, elbi dhe thekra. Gjendet zakonisht në ushqime si buka dhe makaronat.

Disa njerëz mund të kenë një ndjeshmëri ndaj glutenit, gjë që mund të shkaktojë një sërë shqetësimesh shëndetësore si: shqetësimi gastrointestinal, inflamacioni dhe fryrja e stomakut.

Çfarë duhet të bëni? PROCESI I ELEMINIMIT.

Eleminoni glutenin nga dieta juaj.

Gjithashtu mund të përfitoni nga një suplement enzimë në rast se konsumoni gluten pa e ditur ose me dëshirë. Këto shtesa janë bërë me një përzierje të enzimave të nevojshme për të tretur karbohidratet.

Mund të eksperimentoni për të përcaktuar se cilat ushqime mund të shkaktojnë fryrjen tuaj. Përcaktimi i ushqimeve që shkaktojnë fryrjen tuaj është një mënyrë për të parandaluar shfaqjen e saj pasi do të dini se cilat ushqime duhet të shmangni.

Shëtitja pas ngrënies gjithashtu mund të ndihmojë për të reduktuar fryrjen. Fryrja e zgjatur që nuk lehtësohet me masa të zakonshme mund të jetë tregues i diçkaje më serioze dhe është mirë të konsultoheni me mjekun.

3. Dieta standarde amerikane

Dieta Standarde Amerikane, e njohur për ironi si SAD, përmban shumë karbohidrate të rafinuara, një çekuilibër në acidet omega dhe ushqime të përpunuara me natrium të lartë. Këtu përfshihen kryesisht ushqimet fast-food, ato të përpunuara, yndyrë dhe mungesë të theksuar të perimeve, frutave, bishtajorëve etj.

Rezultati përfundimtar i të ngrënit rregullisht të një diete të bazuar në ushqime të përpunuara është shpesh një stomak i fryrë. Efekte të tjera anësore më serioze përfshijnë sëmundjet kronike të përhapura nga kanceri në obezitet.

Çfarë duhet të bëni?: INTEGRONI MË SHUMË USHQIME

Zgjidhja e këtij problemi është e lehtë dhe e vështirë në të njëjtën kohë.

Mund të jemi mësuar me këtë model diete. Megjithatë, duke integruar më shumë ushqime dhe produkte të plota, mund të filloni ngadalë të hiqni dorë nga ushqimet e përpunuara dhe që shkaktojnë fryrje.

Karbohidratet e rafinuara përpunohen shpejt nga trupi dhe shkaktojnë një rritje të shpejtë të glukozës. Kjo mund të çojë në shtim në peshë dhe çekuilibër.

Acidet yndyrore omega janë një pjesë e rëndësishme e çdo diete, por kur ka një çekuilibër midis omega-6 pro-inflamatore dhe omega-3 anti-inflamatore, rezultati përfundimtar është inflamacion dhe fryrje.