Përdorimi i ilaçeve psikodelike në psikoterapi

Shëndetësi

Ilaçet psikodelike si psilocybin dhe 3,4 metilen dioksi metamfetamin (MDMA) mund të kenë përfitime terapeutike kur shoqërohen me psikoterapi të shkurtër para dhe pas administrimit të drogës. Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) mund të miratojë MDMA për trajtimin e çrregullimit të stresit post-traumatik (PTSD), ndoshta në fund të vitit 2023. Psilocibina, e marrë në mjedise të mbikëqyrura që përfshijnë psikoterapi para dhe pas administrimit të ilaçeve, mund të ndihmojë pacientët me depresion, çrregullime dhe kushte të tjera psikiatrike. Nëse studimet e vazhdueshme vazhdojnë të mbështesin të dhënat tashmë të publikuara, FDA mund të vlerësojë përdorimin klinik të terapisë së asistuar nga psilocybin në të ardhmen.

Disa njerëz përdorin psilocybin (“shrooms”) ose MDMA (“ekstazi”) në mënyrë rekreative ose si pjesë e praktikave shpirtërore. Disa shtete dhe qytete kanë dekriminalizuar përdorimin e psilocibinës. Nëse dekriminalizimi bëhet më i përhapur, përdorimi rekreativ ka të ngjarë të rritet ndjeshëm.

Rëndësia e përdorimit të gjuhës mjekësore

Andrew Beswerchij dhe Dominic Sisti kohët e fundit botuan një artikull të titulluar “Nga nëntoka në rrjedhën kryesore: Krijimi i një leksiku mjekësor për terapinë psikodelike”. Në të, ata diskutuan rëndësinë e përdorimit të gjuhës mjekësore në trajtimin e përdorimit terapeutik të këtyre barnave. Të dy agjentët ka të ngjarë të ndihmojnë në trajtimin e çrregullimeve serioze dhe është e rëndësishme të destigmatizohet përdorimi i tyre mjekësor. Përdorimi i gjuhës mjekësore do të inkurajojë komunikim më të mirë midis pacientëve, mjekëve, ofruesve të tjerë të kujdesit shëndetësor, kompanive të sigurimit dhe hetuesve klinikë.

Autorët sugjeruan t’u referoheshin këtyre agjentëve me emrat e tyre kimikë: psilocybin (jo kërpudha, ‘shrooms, etj.) dhe MDMA (jo ekstazi, E, X, molly, etj.). Ata sugjeruan shmangien e termave si trip (udhëtimi) dhe në vend të kësaj t’i referoheshin kësaj përvoje si një “gjendje terapeutike e ndërgjegjes së ndryshuar”.

Nëse këta agjentë miratohen nga FDA dhe bëhen opsione terapeutike që mund të përshkruajnë psikiatër dhe mjekë të tjerë, do të jetë e rëndësishme që studentët e mjekësisë të mësohen për farmakologjinë e këtyre barnave dhe indikacionet e tyre terapeutike. Përveç kësaj, ofruesit e kujdesit shëndetësor do të duhet të mësojnë se si të administrojnë barnat dhe terapinë shoqëruese.

Klinikat e mirëqenies së trurit

Ka të ngjarë, shumë individë që i përdorin këto barna në mënyrë rekreative ose shpirtërore nuk do të jenë të njëjtët njerëz që u përshkruhen agjentë të tillë për qëllime mjekësore. Përdorimi i kujdesshëm i terminologjisë mjekësore mund të ndihmojë në dallimin e përdorimit mjekësor dhe jo-mjekësor të këtyre barnave. Sidoqoftë, siç diskutohet në një editorial të botuar në JAMA Psychiatry nga Anna Wexler dhe Dominic Sisti, “klinikat e mirëqenies së trurit” do të shtohen dhe ka të ngjarë të promovojnë përdorimin mjekësor të psilocybin dhe MDMA. 

Shfaqja e terapive të reja psikiatrike

Psikiatria është në mes të një revolucioni të dytë psikofarmakologjik. Kohët e fundit, FDA miratoi barna me mekanizma veprimi shumë të ndryshëm nga medikamentet e mëparshme. Agjentë të tillë si psilocybin dhe MDMA ka të ngjarë t’i bashkohen listës që tani përfshin ilaçe me bazë ketamine dhe neurosteroid.

psychologytoday