A është e shëndetshme çokollata? Ja çfarë thonë ekspertët

Shëndetësi

Dy studime të veçanta të kohëve të fundit zbuluan sasi të larta të kadmiumit dhe plumbit – dy metale të rënda toksike – në markat e mëdha të çokollatës së zezë dhe asaj me qumësht.

Kadmiumi është një metal jashtëzakonisht toksik, i lakueshëm dhe i butë që përdoret në produkte të tilla si bateritë apo plastika. Ai gjendet gjithashtu edhe në tymin e cigareve.

Plumbi është një element toksik i natyrshëm që mund të gjendet në tokë, ujë dhe ajër.

Të dy metalet e rënda gjenden në kokrrat e kakaos. 

Metalet e rënda gjenden edhe në ushqime të tjera – një studim i Natyrës zbuloi nivele të kadmiumit dhe plumbit në disa fruta dhe perime si luleshtrydhet dhe mjedrat e ngrira; panxharët e freskët; karotat dhe domatet e ngrira; patatet e ëmbla dhe spinaqi.

Studimi i Consumer Reports rekomandon që çokollata të konsumohet vetëm disa herë në javë në porcione të vogla.

Sipas Shoqatës Kombëtare të Konfeksionerëve – e cila përfaqëson prodhuesit e çokollatës si Hershey, Lindt, Mars, Frankford, Godiva dhe Ghirardelli tha se –  “produktet e cituara në këtë studim janë në përputhje me kërkesat strikte të cilësisë dhe sigurisë”.

Rreziqet nga metalet e rënda për shëndetin

Sipas studimit të Consumer Reports, ngrënia e 23 çokollatave të zeza të testuara do ta vendoste një të rritur mbi kufirin që zyrtarët e shëndetit publik e konsiderojnë të sigurt për konsum, megjithëse “nuk ka gjasa të shkaktojë ndonjë dëm të menjëhershëm”. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve paralajmërojnë se ngrënia e sasive të mëdha të kadmiumit mund të shkaktojë të vjella dhe diarre, dhe ekspozimi afatgjatë mund të çojë në kancer, probleme të veshkave, probleme të sistemit nervor apo edhe vdekje. Disa nivele të plumbit lejohen në ushqime specifike bazuar në masat e vendosura nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave. Fëmijët dhe gratë shtatzëna janë më të rrezikuarit nga metalet e rënda. Ekspozimi ndaj këtyre metaleve tek fëmijët ka qenë i lidhur me rezultate më të ulëta të IQ-së, probleme të sjelljes dhe një shans në rritje të zhvillimit të çrregullimit të hiperaktivitetit, të deficitit të vëmendjes ose autizmit. Për gratë shtatzëna, ekspozimi ndaj metaleve të rënda mund të çojë në abort ose defekte të lindjes tek fëmijët.

A është i sigurt konsumimi i çokollatave?

Megjithëse plumbi dhe kadmiumi u gjetën në të gjitha çokollatat e zeza të testuara, pesë prej tyre kishin nivele të sigurta të metaleve të rënda. Ghirardelli, Mast, Valrhona dhe çokollata Taza kishin nivele kadmiumi dhe plumbi nën nivelin maksimal të dozës së lejuar. Dhe nga 18 çokollatat me qumësht të testuara As You Sow kishin nivele të sigurta të plumbit dhe kadmiumit krahasuar me Hershey, Ghirardelli, Nestle, Dove dhe Mars që janë ndër markat kryesore.

Metalet e rënda gjenden në lëndët e ngurta të kakaos. Për shkak se çokollata e zezë përmban më shumë kakao se çokollata me qumësht, ajo ka nivele më të larta të metaleve të rënda. Consumer Reports rekomandon alternimin e të dyjave. Megjithatë, për shkak se çokollata me qumësht ka më shumë sheqer se çokollata e zezë, asnjëra nuk duhet të konsumohet çdo ditë.

Janë ngritur padi të shumta kundër prodhuesve të çokollatës për mashtrimin e konsumatorëve rreth pranisë së plumbit dhe kadmiumit në produktet e tyre. Hershey dhe Trader Joe’s (çokollata e zezë e të cilëve kishte nivelet më të larta të metaleve të rënda në studimin e Raportit të Konsumatorit) janë paditur veçmas nga dy konsumatorë. Paditë akuzojnë kompanitë për pjesëmarrje në praktika mashtruese duke mos i bërë të ditur konsumatorit sasinë e metaleve të rënda në produktet e tyre. 

Forbes